Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Μικρό δέντρο για τον κήπο και το μπαλκόνι σου: κουμ κουάτ

Θέλεις να χαρίσεις ένα ωραίο χαριτωμένο δεντράκι για δώρο σε κάποιον φίλο σου για τη γενέθλιά του; Θέλεις να πάρεις κάτι πρωτότυπο που θα το δώσεις στην καλή σου, στον καλό σου, στο αφεντικό σου που θέλεις να σου δώσει αύξηση, για να ευχαριστήσεις την συμπεθέρα που σου κέντησε κάτι τσεβρέδες; Σου έχω μία πρόταση μούρλια που θα σε ξετρελάνει εσένα και τους φίλους σου.




Το κουμ κουάτ.


Δύο λεξούλες μικρές, παιχνιδιάρικες, εύηχες (και φτερνιζόσανε) και πάνω από όλα εύκολες να τις θυμάσαι: κουμ κουάτ. Κλατς κλουτς. Τσατ πατ. Πατ κιουτ.

Όλοι οι παραπάνω θα σε ευγνωμονούν απεριόριστα που τους χάρισες ένα μικρό δεντράκι πανέμορφο που πάνω από όλα δεν παθαίνει τίποτε. Το καλοκαίρι μπορείς να το έχεις σε όσο ηλιόλουστο μέρος θέλεις. Όσο και να το χτυπάει ανελέητα ο λίβας που καίει τα σπαρτά δε θα χαμπαριάσει καθόλου. Αρκεί να το ποτίζεις. Κάπου τότε είναι που θα γεμίσει λουλούδια μικρά λευκά μυρωδάτα. Και θα γίνει κάπως έτσι. Γιομάτο άνθη και μυρουδιές.





Και μετά από λίγο καιρό, θα μετατρέπονται τα λουλούδια του σε μικροσκοπικούς πράσινους καρπούς. Τους βλέπεις στην εικόνα; (κάνε φόκους κάπου στο κέντρο δεξιά)


Και αφού περάσει ο καιρός, θα έρθει ο χειμώνας και θα είναι έτοιμα τα μικρά φρουτάκια του: τα κουμ κουάτ. Αυτό που πρέπει να κάνεις στο θέμα της φροντίδας του είναι να το βοηθάς κάπου κάπου με ένα υγρό λίπασμα για ξινά (εσπεριδοειδή) και να φροντίζεις να μη μένει απότιστο όταν έχει καρπούς. Αν μείνει για πολύ καιρό απότιστο, θα το καταλάβεις γιατί θα αρχίσουν να σαφρακιάζουν οι καρποί του (Σημ. του μεταφραστή. Σαφρακιάζω: χάνω την υγρασία μου, σταφιδιάζω). Μόλις το ποτίσεις, ωωωωωπ, θα ξαναπάρουν υγρασία και θα ξαναγίνουν γυαλιστεροί και λείοι. Όσο για το χειμώνα,  δεν πρέπει να σε ανησυχεί διόλου. Δε χρειάζεται ούτε να το προστατέψεις, ούτε να το βάλεις μέσα, ούτε να το κουκουλώσεις. Γιατί πολύ απλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή: δεν παθαίνει τίποτε από το κρύο.


Διαλέγω γλάστρες για το μπαλκόνι

Τόσο καιρό, χρόνια ολόκληρα, σου μιλάω για φυτά, λουλούδια, θάμνους, δέντρα και πώς να τα φυτέψεις. Ήρθε η στιγμή να με ρωτήσεις και θα έχεις και δίκιο. Πού θα τα φυτέψω όλα αυτά;

Σε γλάστρες.


Και έχει και μεγάλη ποικιλία να διαλέξεις. Και θα σου πω τα υπέρ και τα κατά για το κάθε γλαστρικό ώστε να διαλέξεις το κατάλληλο για την περίπτωσή σου.

Αρχικά είναι η γνωστή κλασσική πλαστική γλάστρα σε 3-4 χρώματα που έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Δες τις φωτογραφίες παρακάτω και σκέψου τι σου θυμίζουν: σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια και τις γλάστρες που είχε πάντα η μαμά σου και η γιαγιά σου.

Υπερ: χαμηλή τιμή, μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγάλη ποικιλία μεγεθών και την βρίσκεις παντού.
Κατά: μικρή ποικιλία χρωμάτων, ίσως δε σ' αρέσει γιατί την έτρωγες στη μάπα από μικρό παιδί και τη σιχάθηκες.





 Αν οι παραπάνω γλάστρες σου δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα, σου παρουσιάζω και τις άλλες τις πλαστικές σε πιο όμορφα χρώματα.




Ε; Καλύτερα δεν είναι τώρα; Μπορείς να βρεις τεράστια ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο ντιζαϊνάτο και φυσικά πιο ακριβό (πρόκειται για διαφορετικής ποιότητας πλαστικό, βέβαια)  διαλέγεις μία γλάστρα από τις παρακάτω. Εκτός από ντιζαϊνάτη μπορεί να είναι και αυτοποτιζόμενη, κάτι που το καταλαβαίνεις από το μικρό τσουμπλεκάκι που προεξέχει πάνω πάνω στη γλάστρα αριστερά.





Μεταμόρφωση μπαλκονιού με λουλούδια

Τώρα που ήρθε η άνοιξη και θα θέλεις να απολαύσεις δροσιστικά κοκτέιλζ στο μπαλκόνι σου δε μένει παρά να το τακτοποιήσεις, να το καθαρίσεις και φυσικά να το γεμίσεις λουλούδια πολύχρωμα και μοσχομυριστά.


Αυτή την εντολή δέχτηκε πριν από λίγο καιρό η παπίτσα: "Έλα, παπίτσα, να μας τακτοποιήσεις το μπαλκόνι, γιατί έχει τα χάλια του και δε μας κάνει κέφι πια να καθόμαστε έξω". Πάρε και εσύ μερικές ιδέες πώς μπορείς να γεμίσεις με πλούσια και ντελικάτη πρασινάδα ένα μετρίου μεγέθους μπαλκόνι χωρίς να το μπουκώσεις και να το κάνεις δυσβάσταχτο και ψυχοπλακωτικό. Ρίξε μία ματιά πώς ήταν το μπαλκόνι όταν έπεσε στα χέρια και στα σκαλιστήρια της παπίτσας. Ήταν έτσι.



 Είχε κάτι κωνοφόρα που μεγάλωναν πιο άχαρα και άτσαλα κι από το πώς τρέχει η Φοίβη Μπουφέι στο Σέντραλ Παρκ.  Το βλέπεις και με τα ίδια σου τα μάτια. Συν τοις άλλοις, αυτά τα ψηλά, άχαρα και ατσούμπαλα κωνοφόρα γέμιζαν με όγκο το μικρό μπαλκόνι και μίκρυναν πολύ το χώρο. Σα να έλεγαν στους ενοίκους "μην τολμήσετε να βγείτε έξω, εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς".


Τα πήρε και τα σήκωσε τα άγαρμπα κωνοφόρα ο παπιοσίφουνας και τα έστειλε να φυτευτούν σε κάποιον κήπο. Και έβαλε στην άκρη όλα τα μικρά γλαστράκια γλαστρούδια που υπήρχαν και τα μέτρησε.


Ήταν πολλά.


Άρα μπορούσαμε να φυτέψουμε επίσης πολλά αρωματικά φυτάκια, όπως ήθελαν οι ένοικοι που μαγειρεύουν και τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν νοστιμιές. Και έτσι έγινε!

Βασιλικός, λεμονοθύμαρο και άνιθος
 Και μετά από μερικές ώρες δουλειά, ένα μικρό κουτάκι χυμό και ένα μικρό σαντουίτς, άρχισαν να μπαίνουν όλα ένα ένα στη θέση τους. 

Από αριστερά προς τα δεξιά: φωτίνια, ελιά, κουμ κουάτ, αμπέλια, πολύγαλα, ναντίνα, καλλιστήμονας

Πολύγαλα πολύ fluffy

Στις γλάστρες φυτεύτηκαν γκαζάνια και άλυσσος για να γεμίσουμε χρώματα κι αρώματα αντίστοιχα

Ο πύργος με τα αρωματικά στήθηκε στην άκρη
Νομίζω σ' άρεσε έστω και λίγο το τελικό αποτέλεσμα. Τι λίγο, δηλαδή. Έχεις καταενθουσιαστεί. Αν θέλεις και εσύ τέτοιο πλουμιστό μπαλκόνι, δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ εδώ και η παπίτσα θα τρέξει να σου συμμαζέψει και το δικό σου μπαλκόνι και να στο κάνει χάρμα οφθαλμών.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πολύχρωμος σωλήνας επαναχρησιμοποιέιται ως γλάστρα για το μπαλκόνι σας

Tubi Recycled Pvc Pipe Planter
Στα πλαίσια ενός τοπικού πρότζεκτ ανακύκλωσης στην Βαρκελώνη, ο Fabian Andino, ένας ισπανός βιομηχανικός σχεδιαστής,  αναγέννησε ένα πολύχρωμο, μα κατά τ’ αλλα μη επαναχρησιμοποιούμενο σωλήνα από PVC, μετατρέποντάς τον σε κινητή γλάστρα που μπορεί να κρεμαστεί από κάποιον τοίχο ή να σταθεί σε ειδικής κατασκευής βάση.


Παρόλο που δείχνουν όμορφες, οι γλάστρες από σωλήνες είναι φτιαγμένες από PVC, το οποίο μπορεί να εκλυθεί κάποια στιγμή και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργήσετε τρόφιμα. Από όλα τα πλαστικά, το PVC ή το βινύλιο είναι τα πιο καταστροφικά για το περιβάλλον. Παρ’ όλες τις παγκόσμιες προσπάθειες να απαγορευτεί η παραγωγή του, τα προϊόντα από PVC, δεν μπορούν να θαφτούν ή να καούν λόγω της περιεκτικότητας τους σε χλώριο, καθώς αργά ή γρήγορα απελευθερώνει πρόσθετα που μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα από τα συλλεγμένα απόβλητα του PVC, όπως αυτοί οι σωλήνες, επαναχρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν προϊόντα όπως παγκάκια κήπου, και κιγκλιδώματα στους αυτοκινητόδρομους, ή όπως στην περίπτωσή μας, γλάστρες.
Συγχαίρουμε το πρότζεκτ αυτό, για την προσπάθεια να ανακυκλώσει αυτά τα συναρπαστικά πλαστικά και να αποθαρρύνει την παραγωγή νέων επικίνδυνων υλικών. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας, τοποθετώντας μέσα στο σωλήνα τη γλάστρα με τα φυτά σας.
Πηγή:  www.urbangardensweb.com &
cityfarmer.gr

Βολβοί: πώς και πότε τους φυτεύουμε

Flower Bulbs
Οι βολβοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την περίοδο ανάπτυξης και άνθησής τους.
1. Φθινοπωρινοί βολβοί: φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν την άνοιξη.Λέγονται και σκληραγωγημένοι βολβοί γιατί φυτεύονται πριν τις πρώτες παγωνιές και για να ανθίσουν ικανοποιητικά την άνοιξη πρέπει να εκτεθούν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αυτοί οι βολβοί μπορούν να αφεθούν στο έδαφος και μετά την άνθησή τους και να αναπτύσσονται κάθε χρόνο. 2. Ανοιξιάτικοι βολβοί: φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν το καλοκαίρι. Λέγονται και ευαίσθητοι/τρυφεροί βολβοί γιατί φυτεύονται την άνοιξη μετά από τις τελευταίες παγωνιές της περιόδου και δεν μπορούν να επιζήσουν στις σκληρές χειμερινές συνθήκες. Αυτούς τους βολβούς θα πρέπει να τους ξεθάβετε κάθε φθινόπωρο και να τους αποθηκεύετε σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι περισσότεροι βολβοί, κορμοί, κόνδυλοι και ριζώματα που φυτεύονται την άνοιξη αρχίζουν να ανθίζουν δυο μήνες μετά τη φύτευση.
Με σωστό σχεδιασμό και φροντίδα οι βολβοί μπορούν να κρατήσουν έναν κήπο ζωντανό με χρώματα και αρώματα από τα μέσα του χειμώνα μέχρι τις πρώτες παγωνιές του φθινοπώρου. Για να έχετε υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια φυτέψτε τουλίπες, νάρκισσους, ζουμπούλια κ.α. το φθινόπωρο, ενώ για χρωματιστά καλοκαιρινά λουλούδια φυτέψτε γλαδιόλες, μπιγκόνιες, ντάλιες κ.α. νωρίς την άνοιξη αμέσως μετά τις τελευταίες παγωνιές
.

Πότε φυτεύονται οι φθινοπωρινοί βολβοί;
Όσον αφορά τους φθινοπωρινούς βολβούς (ανοιξιάτικης ανθοφορίας), πρέπει να τους φυτεύουμε το φθινόπωρο πριν παγώσει το έδαφος ώστε να προλάβουν οι ρίζες του βολβού να αναπτυχθούν ενώ διατηρείται ακόμα θερμό το χώμα. Σε αυτό το διάστημα οι ρίζες πρέπει να προλάβουν να μεγαλώσουν όσο χρειάζονται και να απορροφήσουν υγρασία και θρεπτικά συστατικά ώστε να βλαστήσουν και ανθίσουν εντυπωσιακά την άνοιξη. Διαφορετικά, αν φυτευτούν πολύ αργά το φθινόπωρο, θα ανθίσουν έτσι κι αλλιώς, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια του βολβού αλλά πιθανόν να μην έχουν την αναμενόμενη θεαματική άνθηση. Ωστόσο, θα αναρρώσουν και θα ανθίσουν καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Αν δεν είστε σίγουροι, μια καλή λύση είναι να τους φυτέψετε περίπου έξι εβδομάδες πριν το έδαφος αρχίσει να παγώνει τα βράδια. Αν για διάφορους λόγους πρέπει να φυτέψετε τους φθινοπωρινούς βολβούς αργά, μπορείτε να απλώσετε από πάνω τους ένα παχύ στρώμα κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς για να κρατήσετε το έδαφος ζεστό για μερικές παραπάνω εβδομάδες. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε τη δυνατότητα στις ρίζες να αναπτυχθούν. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε αυτό το στρώμα στις αρχές της άνοιξης, ώστε τα φυτά να μην χρειαστεί να ζοριστούν καθώς θα αναπτύσσονται. Αν εκεί που μένετε οι κρύες βροχές φτάνουν αργά, μην φυτέψετε τους βολβούς σας πολύ νωρίς το φθινόπωρο, ελπίζοντας να αναπτύξουν καλύτερα τις ρίζες τους. Μπορεί να αποφασίσουν ότι η καλοκαιρινή περίοδος ξεκούρασης τελείωσε και να ξεκινήσουν να μεγαλώνουν.
Οι φθινοπωρινοί βολβοί αφού φυτευτούν, χρειάζονται να περάσουν μια κρύα περίοδο κατά τους χειμερινούς μήνες για να ανθίσουν εντυπωσιακά την άνοιξη. Σε περιοχές που το κρύο δεν είναι αρκετό, δεν θα ανθίσουν πολύ ικανοποιητικά αν δεν τους προσφέρετε τεχνητό κρύο (π.χ. τοποθέτηση στο ψυγείο).
Καθώς τελειώνει ο χειμώνας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, χαρούμενοι βλέπουμε τα πρώτα βλαστάρια να ξεπετιούνται από το έδαφος, αλλά τρομάζουμε όταν οι κρύες μέρες επιστρέψουν και το χιόνι καλύψει τα φυτά. Ευτυχώς, τα φυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν σαν να μην τους ενδιαφέρει καθόλου αυτή η αλλαγή του καιρού. Είναι σίγουρα τα αγαπημένα μας φυτά.
Κατά την παραλαβή: Οι βολβοί που αγοράσατε πρέπει να φαίνονται υγιείς, να είναι ολόκληροι και να μην έχουν σαπίσματα, μούχλα ή να είναι αφύσικα ζαρωμένοι. Τα φυτά μπορεί να ξεκινήσουν να βλασταίνουν, που σημαίνει ότι αποτελούν υγιές φυτικό υλικό. Αυτή η φυσική διαδικασία δείχνει τη δύναμη των φυτών. Τα πιθανά βλαστάρια (και μερικές φορές ρίζες) είναι «ακίνδυνα». Ωστόσο, για να αποφύγετε το υπερβολικό φύτρωμα σας συμβουλεύουμε να φυτέψετε αυτά τα φυτά όσο πιο σύντομα μπορείτε. Φυτέψτε τα με τα βλαστάρια προς τα επάνω και ποτίστε τα αμέσως για καλά αποτελέσματα.
Πηγή: www.fytokomia.gr

Το χειμωνιάτικο κλάδεμα (καρποφορίας των φυλλοβόλων δένδρων)

Mnmn
  Το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων δένδρων γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο (στο λήθαργο) και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης. Επειδή με το κλάδεμα ενδέχεται να επιταχυνθεί η έκπτυξη των οφθαλμών και να γίνει λίγο νωρίτερα καλό είναι σε παγετόπληκτες περιοχές να κλαδεύουμε αργότερα προς το τέλος της περιόδου του ληθάργου. Για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών στα δένδρα μας θα πρέπει να κλαδεύουμε με καλό ξηρό καιρό, ποτέ σε βροχερές ημέρες.
Με το κλάδεμα επιδιώκουμε δύο πράγματα: α) την διατήρηση του καλού σχήματος του δένδρου και β) την ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας. Τα ο δεύτερο το επιτυγχάνουμε καλύτερα αν προηγουμένως έχουμε εξοικειωθεί με την αναγνώριση των καρποφόρων οργάνων (οφθαλμών, βλαστών) που διαφέρουν ανάλογα με το είδος του δένδρου.
χειμερινό κλάδεμα
    Χρειάζεται το κλάδεμα των δένδρων;
      Αν αφήσουμε τα δένδρα μας ακλάδευτα, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πολύ μεγάλο μέγεθος. Τα κλαδιά του θα αναπτυχθούν κατά μήκος, θα μπλεχθούν  και δεν θα αφήνουν τον αέρα να διεισδύει στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Θα δημιουργηθούν λαίμαργοι βλαστοί οι οποίοι θα μειώνουν την καρποφορία και θα μπλέκουν ακόμη περισσότερο με τους υπόλοιπους βλαστούς. Οι καρποί θα παραμένουν μικροί σε μέγεθος, θα είναι μέτριας ποιότητας, αρκετοί θα σχηματίζονται σε πολύ υψηλές θέσεις πάνω στο δένδρο και θα είναι πολύ δύσκολο να τους φτάσουμε και επιπλέον το δέντρο θα σταματήσει να παράγει καρπούς κάθε χρόνο. Η βλάστηση και η καρποφορία σταδιακά θα απομακρύνονται από το κέντρο του δέντρου και θα αναπτύσσονται μόνο στις άκρες των κλαδιών και γενικά το εσωτερικό της κόμης των δέντρων θα απογυμνώνεται και θα αποκτά όλο και περισσότερο νεκρό ξύλο.

Που παράγονται οι καρποί στα φυλλοβόλα δέντρα;

     Αυτή είναι μια από τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να μπορέσει να καταλάβει πως πρέπει να κλαδέψει. Τα μέρη πάνω στα οποί σχηματίζονται οι καρποί είναι ετήσιοι ή πολυετείς βλαστοί, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με ειδικά όργανα που φέρουν οφθαλμούς (μάτια), από τους οποίους παράγονται αρχικά τα άνθη. Ανάλογα με το είδος του δένδρου υπάρχουν διαφορετικά τέτοια καρποφόρα όργανα. Στη μηλιά και στην αχλαδιά πρώτα συναντάμε α) τις ανθοφόρες αιχμές ή κεντριά που είναι πολύ κοντές αιχμηρές κατασκευές μήκους 1-2 εκατοστών που βρίσκονται πάνω σε κλαδιά τα οποία έχουν ηλικία 2 ετών, β) τις λαμβούρδες οι οποίες έχουν προέλθει από κεντριά που έχουν καρποφορήσει και φαίνεται η ουλή του καρπού που αφαιρέθηκε, γ) από τους ασκούς οι οποίοι είναι μικρές και διογκωμένες κατασκευές που προέρχονται από λαμβούρδες, καθώς και δ) από λεπτούς βλαστούς (λεπτοκλάδια) που έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.
Στα πυρηνόκαρπα συναντάμε α) τους μικτούς βλαστούς που έχουν μήκος 15 εκατοστά, β) τα λεπτοκλάδια που είναι ευλύγιστοι και λεπτοί βλαστοί 5-15 εκατοστά και γ) τις ανθοδέσμες ή μπουκέτα τα οποία είναι μικρές κατασκευές, μήκους 1-5 εκατοστά οι οποίες έχουν πάνω τους πολλούς ανθοφόρους οφθαλμούς (συνήθως 3-7).

Κύριοι στόχοι του χειμερινού κλαδέματος

     Σε πρώτη φάση πρέπει να αφαιρεθούν από τη βάση τους όσοι βλαστοί είναι ξεροί ή έχουν σημάδια ασθενειών και προσβολών από εχθρούς. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται πολύ και εκείνοι που έχουν κατεύθυνση προς το εσωτερικό της κόμης των δένδρων καθώς και οι λαίμαργοι βλαστοί. Βασικός στόχος είναι να διατηρήσουμε το σχήμα του δέντρου και να αυξήσουμε τον αερισμό αλλά και τν ποσότητα του ηλιακού φωτός που περνάει μέσα στην κόμη του. Επί πλέον το πόσο αυστηρό θα είναι το κλάδεμα που θα ακολουθήσουμε, θα εξαρτηθεί από τη ζωηρότητα των δέντρων. Δηλαδή, δέντρα που βλέπουμε κάθε χρόνο παράγουν πολύ βλάστηση κλαδεύονται σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι εκείνα που φαίνονται ασθενικά.

Ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάλογα με το είδος

Βερικοκιά: γίνεται επί πλέον απομάκρυνση κλαδιών με παλιά καρποφόρα όργανα για να ευνοηθεί ο σχηματισμός νέων. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται να συνδυάσουμε το αραίωμα των κλαδιών που έχουν πολλά αδύνατα καρποφόρα όργανα με το κόψιμο των μακριών κλάδων στο 1/3 του μήκους τους ή στο ύψος ενός γερού πλάγιου βλαστού.

Ροδακινιά: σε σύγκριση με άλλα δένδρα το κλάδεμα της είναι αυστηρό, γιατί με αυτό απομακρύνουμε το 50% και πλέον των βλαστών του παρελθόντος έτους και επιλέγουμε για παραγωγή μικρούς βλαστούς με απόσταση μεταξύ τους 15-20 εκατοστά και με έκθεση στο φώς.  Αφαιρούμε τους βλαστούς που καρποφόρησαν από τη βάση τους ή τους βραχύνουμε σε ένα βλαστό καλής ανάπτυξης κοντά στη βάση.

Μηλιά: οι ετήσιοι βλαστοί που δε θέλουμε, απομακρύνονται από τη βάση τους και δεν βραχύνονται. Επιπλέον, σκοπός μας είναι η ανανέωση των καρποφόρων οργάνων κατά 20-30%. Αυτά τα καρποφόρα όργανα, είτε ανανεώνονται με τρόπο ώστε να παραμένει το τμήμα εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στη βάση του πολυετούς βλαστού, είτε απομακρύνονται από τη βάση τους, εφόσον δε μπορούν να ανανεωθούν.

Αχλαδιά: οι βλαστοί του παρελθόντος έτους δε βραχύνονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Το κύριο καρποφόρο όργανο είναι οι αιχμές, ωστόσο και τα λεπτοκλάδια συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή, για αυτό θα πρέπει να επιδιώκεται η διατήρηση μεγάλου μέρους τους.
Πηγή:  www.agrotypos.gr

Δημιουργείστε ένα κάθετο κήπο που μπορείτε να καταναλώσετε

216595063299873505 W6WOOLBX C1
Καλοφαγάδες, αυτή είναι η ευκαιρία σας- αν δεν έχετε μεγάλο κήπο – μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας κάθετο κήπο, μέσα ή έξω από  το σπίτι και να τον γεμίσετε με οργανικά, σπιτικά λαχανικά! Το να καλλιεργείς λαχανικά σε έναν κάθετο κήπο, είναι η πιο πρακτική χρήση που μπορεί να αποκτήσει και αποτελεί μια χρήση που γίνεται, όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά από τότε που η Amy Goldman δημιούργησε έναν τοίχο από μαρούλια για μια ανθοκομική έκθεση στην Φιλαδέλφεια. Ο τοίχος της περιείχε 6 διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού με πάνω από 3000 φυλλώδη τεμάχια.

Η δημιουργός του κάθετου λαχανόκηπου εξυμνήθηκε, καθώς έδειχνε με το παράδειγμά του πόσο εύκολο είναι να  έχετε πρόσβαση στον κήπο και να τον συντηρείτε. Δεν χρειάζεται να σκύψετε για να χρησιμοποιήσετε τον κήπο, και έτσι θεωρείται ιδανικό για ανθρώπους που δυσκολεύονται σκύψιμο και δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τη μέση τους. Με τον κάθετο κήπο, στέκονται όρθιοι ενώ καλλιεργούν.

Το πιο προφανές πλεονέκτημα ενός κάθετου λαχανόκηπου, είναι το ότι μπορείς να τον φας! Επίσης, θα μπορείτε να συμπεριλάβετε διάφορα λαχανικά, ώστε να γίνει πιο όμορφος. Υπάρχει μια σειρά από λαχανικά, που μπορείτε να τοποθετήσετε σε έναν κάθετο λαχανόκηπο, ανάμεσά τους το μαρούλι, ανάμεικτα αρωματικά, τοματίνια, δεντρολίβανο, σέλινο και γιατί όχι και πανσέδες, οι οποίοι δίνουν χρώμα στον τοίχο, αλλά και σε μια σαλάτα.

Μπορείτε να οργανώσετε τα φυτά, με έναν τρόπο που θα δείχνουν όμορφα και δεν θα χρειάζεται να προσθέσετε λίπασμα, καθώς από έναν κάθετο λαχανόκηπο δεν έχετε προσδοκίες για μεγάλη συγκομιδή, και επίσης το πολύ λίπασμα σε κάποια λαχανικά, χαλάει τη γεύση τους.

Βασικές συμβουλές για να καλλιεργήσετε σε έναν κάθετο κήπο:

  1. Διαλέξτε τον τοίχο σας – το πιο συνηθισμένο για έναν λαχανόκηπο, είναι να βρίσκεται σε έναν ηλιόλουστο τοίχο, με ηλιοφάνεια για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, αν ο τοίχος σας είναι σκιερός, σιγουρευτείτε ότι διαλέξατε τις σωστές ποικιλίες, που χρειάζονται λιγότερο φως, ώστε να μην σας περιορίσει η έλλειψη ήλιου.
  2. Αποφασίστε για την εμφάνιση που θέλετε να πετύχετε με τον τοίχο σας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην αγορά, που τοποθετούνται απλά και εύκολα. Για τις “τσέπες” π.χ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοξείδωτο μέταλλο, ή υφασμάτινες θήκες, ή ακόμα και ανακυκλωμένες πλαστικές κατασκευές.
  3. Διαλέξτε τα λαχανικά σας και θυμηθείτε να ελέγξετε το βάθος των ριζών τους. Λάβετε υπ’ όψιν τι καλλιεργείται στην περιοχή σας. Δοκιμάστε τα λαχανικά που αγαπάτε και θέλετε να μαγειρέψετε, πειραματιστείτε με διαφορετικά φρούτα ή λαχανικά, όπως μικρά πεπόνια, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπόρους μουστάρδας.
  4. Ποτίστε – αν δεν έχετε χρόνο, αλλά αγαπάτε τον κήπο σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε ένα -εύκολο στην τοποθέτηση- σύστημα ποτίσματος που θα φροντίζει τα φυτά σας, μόνο του.
Πηγή:  www.livingwallart.com

Πώς να φτιάξετε αυτοποτιζόμενες γλάστρες από πλαστικά μπουκάλια

Πώς να φτιάξετε αυτοποτιζόμενες γλάστρες από πλαστικά μπουκάλια
Αντί να πετάξετε ή να ανακυκλώστε τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε “πράσινες” γλάστρες, με όλη τη σημασία της λέξης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή!

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 Πλαστικό μπουκάλι με πώμα
  • Μαρκαδόρο
  • Μαχαίρι
  • Ψαλίδι
  • Χώμα

Πώς να το φτιάξετε:

1. Σχηματίστε με τον μαρκαδόρο μία γραμμή περιμετρικά του μπουκαλιού, περίπου 13 εκατοστά από τη βάση. Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι για να τρυπήσετε το μπουκάλι στο σημάδι και στη συνέχεια με το ψαλίδι κόψτε το μπουκάλι κατά μήκος της γραμμής που σχηματίσατε.
2. Με το καπάκι στη θέση του, αναποδογυρίστε το πάνω μέρος του μπουκαλιού και τοποθετήστε το μέσα στη βάση. Γεμίστε το μέχρι τη μέση με χώμα και φυτέψτε τα φυτά σας. Η νέα αυτοποτιζόμενη γλάστρα σας είναι ιδανική για να φιλοξενήσει αρωματικά φυτά και βότανα.
3. Σηκώστε το κομμάτι στο οποίο μόλις τοποθετήσατε τα φυτά σας και αφαιρέστε το καπάκι. Προσθέστε λίγο νερό στη βάση της γλάστρας, αρκετό για να καλύπτει το δεύτερο κομμάτι όταν το τοποθετήσετε και πάλι στη θέση του. Μη ξεχάσετε να συμπληρώνετε νερό, όταν αδειάζει…
Πηγή: www.letsupcycle.com

Φτιάξε κήπο στο μπαλκόνι σου σε 15 βήματα

1

Πολύ απλά βήματα για να φτιάξουμε έναν όμορφο μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας.

1. Μέτρησε πόσο χώρο ελεύθερο έχεις.Αυτό συνήθως είναι οι διαστάσεις του μπαλκονιού σου  (μήκος και πλάτος) και όχι εμβαδό, γιατί πρέπει να ξέρεις πόσες γλάστρες θα τοποθετήσεις τη μία δίπλα στην άλλη. 2. Μέτρησε πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις.Μην κάνεις το μπαλκόνι σου τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και ανακαλύψεις ότι δεν έχεις τελκά ούτε 10 λεπτά τη  μέρα για να ποτίζεις. 3. Μάθε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού σου. Ένα βορεινό μπαλκόνι έχει πολύ διαφορετικές συνθήκες από ένα μπαλκόνι που όλο το μεσημέρι τοχτυπάει ο ήλιος. 4. Διάλεξε τα φυτά. Πρέπει να πληρούν δύο σημαντικές προυποθέσεις: να σ’ αρέσουν και να είναι κατάλληλα για τις συνθήκες του μπαλκονιού σου (βήμα 2). 5. Μάθε για τα φυτά. Πριν τα φυτέψεις πρέπει να γνωρίζεις βασικά στοιχεία όπως: πόσο γρήγορα μεγαλώνουν, πόσο μεγάλα γίνονται, πότε ανθίζουν, αν είναι αειθαλή κτλ.

6. Διάλεξε γλάστρες και ζαρντινιέρες.  Τις διαλέγεις ανάλογα με τα φυτά που διάλεξες (βήμα 3). Για μεγάλο φυτό, μεγάλη γλάστρα, για μικρά φυτάκια, μικρές γλάστρες. Σίγουρα, όμως, τις διαλέγεις σύμφωνα με τις στυλιστικές ανησυχίες σου και ίσως με τα χρώματα του τοίχου και του κάγκελου. Μην ξεχάσεις πιατάκια για κάτω από τις γλάστρες.
7. Κάνε έρευνα. Μία έρευνα αγοράς είναι πάντα απαραίτητη.
8. Υπολόγισε πόσο χώμα χρειάζεσαι.
 Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να υπολογίσεις τον όγκο της κάθε γλάστρας.  Αν είναι δύσκολο, τότε ο φυτωριατζής πάντα ξέρει πόσο χώμα παίρνει η κάθε γλάστρα. Επίσης, ανάλογα με τα φυτά σου διάλεξε κοινό φυτόχωμα ή χώμα για ειδικές περιπτώσεις π.χ. για οξύφιλα, ορχιδέες κτλ.
9. Διάλεξε υλικά. Ποια είναι τα υλικά; Το χαλικάκι για τον πάτο της κάθε γλάστρας, πιθανά στηρίγματα για δέντρα ή θάμνους, υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλο, φλοιός πεύκου, διακοσμητικές πέτρες), κεράκια, ρεσό και άλλα.
10. Προμηθεύσου εργαλεία. Μην πάρεις γκασμά. Δε θα σου χρειαστεί. Απαραίτητα όμως: γάντια, μικρό φτυαράκι, μικρό σκαλιστηράκι, μικρό τσουγκρανάκι, κλαδευτήρι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πανάκριβα, αλλά να προσέξεις να είναι γερά και εργονομικά.
11. Βάλτα όλα κάτω. Και υπολόγισε το κόστος τους. Μπορεί μεν να τα θες όλα, αλλά να μην μπορεί να ανταπεξέλθεις. Μείωσε ή άλλαξε φυτά και γλάστρες. Άλλωστε, μπορείς να αγοράσεις λίγα τώρα, λίγα τον άλλο μήνα.
12. Ψώνια! Ήρθε η καλύτερη στιγμή: να πας να τα αγοράσεις. Τι να προσέξεις όταν ψωνίζεις φυτά! Αν είναι πάρα πολλά και δε χωράν στο αυτοκίνητο σου, συννενοήσου να στα φέρει ο φυτωριατζής στο σπίτι. Αν χωράν, κάλυψε πριν φύγεις από το σπίτι τα καθίσματά σου με νάυλον σακούλες. Mπορεί να είναι οι γλάστρες φρεσκοποτισμένες και καθώς θα γυρνάς από το φυτώριο, αυτές να στραγγίζουν τα νερά τους. Επίσης, έτσι θα γεμίσεις όσο το δυνατό λιγότερα χώματα και φύλλα.
13. Φύτευση. Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος και να μην καταπιαστείς να τα φυτέψεις στις 3 το μεσημέρι. Ξεκίνα πρωί πρωί.


14. Τοποθέτηση φυτών. Πρέπει να βάλεις τα φυτά σου στις σωστές θέσεις. Μη βάλεις τη γαρδένια σε σημείο που το καίει ο ήλιος 5 ώρες συνεχόμενες. Το κάθε φυτό έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε ήλιο. Σημαντική πληροφορία που πρέπει να ξέρεις είναι στο κάθε σημείο του μπαλκονιού σου πόσο φως και για πόση ώρα έχει. Να ένας εύκολος τρόπος να το μάθεις. Αφού τα τοποθετήσεις στις θέσεις τους, τα ποτίζεις. Μη τα ποτίσεις νωρίτερα, γιατί θα κουραστείς για να τα μετακινείς.
15. Τέλος. Απόλαυσε το μπαλκόνι με την παρέα σου.

Πηγή: http://www.kipologio.gr
cityfarmer.gr

Πώς να καλλιεργήσετε δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι αβοκάντο

Aaa
Τα Αβοκάντο είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά καλοκαιρινά φρούτα. Υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και χαρακτηριστική γεύση που δίνει δροσιά σε υπέροχες καλοκαιρινές σάλτσες. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γουακαμόλε ή θα κόψετε αβοκάντο για τη σαλάτα σας, κρατείστε το κουκούτσι του για να αποκτήσετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο. Είναι επίσης πολύ ωραία ασχολία για τα παιδιά σας.

Βήμα 1- βγάλτε και καθαρίστε το κουκούτσι
Θα χρειαστεί να βγάλετε το κουκούτσι από το αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το κόψετε), και έπειτα να το καθαρίσετε καλά (συνήθως βοηθάει αν το βυθίσετε για μερικά λεπτά σε νερό και μετά τρίψετε τα υπολείμματα φρούτου από πάνω του). Προσέξτε να μην βγάλετε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.

Βήμα 2- Εντοπίστε ποια άκρη είναι ‘πάνω’ και ποια ‘κάτω’
Κάποια κουκούτσια είναι στενόμακρα, ενώ άλλα είναι σαν τέλειες σφαίρες- αλλά όλα τα κουκούτσια από αβοκάντο έχουν μια βάση από την οποία βγαίνουν οι ρίζες και μια κορυφή από όπου θα βγει  ο βλαστός. Η ελαφρώς μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. Για να κάνετε το κουκούτσι σας να βλαστήσει, θα χρειαστεί να βάλετε το κάτω μέρος στο νερό, και γι’ αυτό το λόγω είναι τόσο σημαντικό να καταλάβετε ποια από τις δυο άκρες είναι η σωστή, πριν το τρυπήσετε με οδοντογλυφίδες.

Βήμα 3- Τρυπήστε το με τέσσερεις οδοντογλυφίδες
Πάρτε 4 οδοντογλυφίδες και τρυπήστε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό και γι αυτό πρέπει να τις μπήξετε καλά μέσα στο κουκούτσι. Προτείνουμε να τις τοποθετήσετε με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλετε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται μέσα στο νερό.

Βήμα 4- Τοποθετήστε τον σπόρο του αβοκάντο ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό
Και τοποθετήστε το σε ένα ήσυχο παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει να χρησιμοποιήσετε ένα διάφανο ποτήρι για να μπορείτε εύκολα να δείτε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρετε πότε πρέπει να αλλάζετε το νερό. Πολλοί οδηγοί συνιστούν να το αλλάζετε κάθε μέρα, αλλά εμείς διαπιστώσαμε, από εμπειρία, πως είναι καλύτερο να το αλλάζετε κάθε πέντε μέρες με μια εβδομάδα περίπου. Πρέπει να αλλάζετε το νερό συχνά για να αποφεύγετε μούχλα, βακτήρια και μύκητες που μπορούν να βλάψουν τον μικρό βλαστό σας.

Βήμα 5- Περιμένετε το σπόρο σας να βλαστήσει
Πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί που έχουμε διαβάσει λένε πως η βλάστηση χρειάζεται από 2 έως 4 εβδομάδες, αλλά η εμπειρία μας λέει πως χρειάζεται τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να βλαστήσει, γι αυτό να είστε υπομονετικοί.
Αυτή είναι η διαδικασία που θα παρακολουθήσετε:
  1. Η κορυφή του αβοκάντο θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
  2. Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
  3. Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
  4. Μην αφήνετε το κουκούτσι σας να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – συμπληρώνετε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.

Βήμα 6- Φυτέψτε σε χώμα όταν το δεντράκι σας έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά
Όταν το κοτσάνι σας είναι περίπου 15 εκατοστά, κόψτε τα 7 εκατοστά, πράγμα που θα το βοηθήσει να ξαναμεγαλώσει. Όταν ξαναγίνει 15 εκατοστά φυτέψτε το σε ένα πλούσιο σε συστατικά χώμα, μέσα σε μια γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Τα αβοκάντο αγαπούν τον ήλιο- όσο περισσότερος τόσο καλύτερα.

Βήμα 7- Ποτίστε και δείτε το να μεγαλώνει
Ποτίζετε συχνά με σταθερούς, βαθείς εμποτισμούς. Το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος, σε αυτήν την περίπτωση, αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες.

Βήμα 8- Απομακρύνετε τα φύλλα της κορυφής για να ενθαρρύνετε το σχήμα θάμνου
Όταν ο κορμός φτάσει στα 30 περίπου εκατοστά κόψτε τις δυο επάνω σειρές φύλλων. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού προς τα πλάγια και στο να βγάλει περισσότερα φύλλα, κάνοντάς το πιο θαμνώδες. Κάθε φορά που το φυτό θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά, κόβετε τις δυο νεότερες σειρές φύλλων της κορυφής.
Βήμα 9- Ενοχλήσεις από ζουζούνια
Το αβοκάντο μου μαζεύει αφίδες- που δεν μπορούν να αντισταθούν στα νόστιμα φύλλα του. Για να απαλλαγείτε, τα  βρέχετε με λάστιχο και μόλις απομακρυνθούν τα μικρά παράσιτα ψεκάζετε με ένα μίγμα από νερό με μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων και μια κουταλιά του γλυκού λάδι από neem (θα το βρείτε σε μαγαζιά με είδη φυτών ή στο διαδίκτυο). Αυτό το μίγμα θα τα κρατήσει μακριά. Ελέγχετε το φυτό σας κάθε 4-5 μέρες και καθαρίζετε και ψεκάζετε όποτε είναι απαραίτητο.
Βήμα 10- Ξεχειμώνιασμα
Τα μικρά δεντράκια μπορεί να είναι στα καλύτερά τους, σε εξωτερικό χώρο, το καλοκαίρι αλλά, αν ζείτε σε περιοχή που το χειμώνα πέφτει επικίνδυνα η θερμοκρασία θα πρέπει να τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.
Θα βγάλουν ποτέ καρπό τα δεντράκια μου;
Δύσκολο να απαντήσουμε με σιγουριά! Πολλές φορές τα αβοκάντο αρχίζουν να βγάζουν καρπό μετά από 3-4 χρόνια, άλλα βγάζουν στα 15 χρόνια και άλλα δεν βγάζουν ποτέ. Βοηθάει να έχετε διάφορα δέντρα αβοκάντο για να βοηθιούνται με τη γονιμοποίηση. Επίσης μην περιμένετε ο καρπός να έχει μεγάλη σχέση με τον καρπό από τον οποίο πήρατε το κουκούτσι. Τα αβοκάντο του εμπορίου μεγαλώνουν από μπολιασμένα κλαδιά για να ελέγχεται το αποτέλεσμα- ένα φυσικά μεγαλωμένο αβοκάντο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τον πρόγονό του.
Πηγή: http://inhabitat.com   
cityfarmer.gr