Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ορτανσία στη γλάστρα ή στο χώμα;

Η ορτανσία θέλει χώμα όξινο, γόνιμο, αργιλλώδες χωρίς ασβέστη, πλούσιο σε οργανική ουσία (χούμο) και πλούσιο σε φυτικά υλικά υπό αποσύνθεση. Αυτά όλα εξασφαλίζουν ότι το χώμα θα είναι αφράτο, θα έχει καλό αερισμό και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αν το χώμα του κήπου σας δεν έχει τις παραπάνω ιδιότητες, είναι σίγουρο ότι η ορτανσία θα δυσκολευτεί να μεγαλώσει. 
Συγκεκριμένα, όταν το pH του χώματος είναι πάνω από 7,5, αυτή δεν μπορεί να αναπτυχθεί γιατί με τέτοια οξύτητα δεν είναι διαθέσιμα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Για παράδειγμα, δύο χημικά στοιχεία απαραίτητα στην ορτανσία είναι ο σίδηρος (Fe) και το αλουμίνιο ή αργίλιο (Al). Αυτά δεν μπορούν να κινηθούν μέσα στο χώμα με τέτοια οξύτητα και έτσι δεν μπορεί να τα απορροφήσει η ρίζα της ορτανσίας. Στη γλάστρα είναι εύκολο να πετύχει κανείς καλές συνθήκες ανάπτυξης για την ορτανσία του επειδή αγοράζει ένα «φυτόχωμα για οξύφιλα» φυτά και τη βάζει εκεί μέσα.
Ένα χώμα μπορεί να γίνει πιο όξινο προσθέτωντας θειικό σίδηρο σε αυτό, όμως κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει και πιο αφράτο. Για να το πετύχετε και αυτό ανακατέψτε στο χώμα άφθονο φυλλόχωμα ή ξερά (όχι πράσινα) φύλλα, πευκοβελόνες, κομπόστ, τύρφη. Έχετε υπ' όψη ότι ο σίδηρος στο έδαφος δεσμεύει τον φώσφορο (P), που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των νεαρών φυτών και για την ανθοφορία. Γι' αυτό αν κάνετε κάποια επέμβαση στο χώμα, να την κάνετε το φθινόπωρο. Και λάβετε υπ' όψη ότι η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και τα γειτονικά φυτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου